Opleiding Doktersassistent MBO niveau 4, BBL

Opleiding Doktersassistent MBO niveau 4, BBL

Startdatum:

6 september 2024

Locatie:

Utrecht

Toelating:

min. niveau 2

Een doktersassistent heeft een divers takenpakket en krijgt te maken met verschillende patiënten en situaties. Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor een patiënt, bijvoorbeeld wanneer jij de telefoon opneemt. Je bepaalt dan of iets spoed is of niet. Ook plant een doktersassistent het spreekuur in en handelt bepaalde zorgvragen van de patiënten af.

Als doktersassistent voer je ook kleine medische handelingen uit, zoals het afnemen van bloed, het verwijderen van hechtingen of het toedienen van injecties. De doktersassistent staat in direct contact met de patiënt en de behandelend arts en vormt een onmisbaar onderdeel van de praktijk.

Wat leer je in 8 modules?

 • Basismodule: Je leert over anatomie, fysiologie en pathologie
 • Module 1: Je leert hoe je de kennis over anatomie, fysiologie en pathologie inzet tijdens het triëren
 • Module 2: Je leert over hospitality en zorg
 • Module 3: Je leert medisch-technische handelingen uit te voeren en te assisteren bij medische verrichtingen. Denk hierbij aan het uitvoeren van allergietesten of het afnemen van bloed
 • Module 4 en 5: Je leert samenwerken en advies te geven aan een cliënt
 • Module 6: Er wordt dieper ingegaan op de kwaliteitszorg
 • Module 7: Je sluit af met het onderwerp leren en ontwikkelen

Aan module 1 en 3 zijn praktijklessen gekoppeld. Onder leiding van een docent ga je aan de slag met het oefenen van verschillende vaardigheden.

Tijdens de opleiding volg je naast de inhoudelijke kerntaken enkele verplichte onderdelen:

 • 2 of 3 keuzedelen (afhankelijk van de grootte van het keuzedeel)
 • Rekenen niveau 4
 • Nederlands 3F
 • Engels
 • Loopbaan & burgerschap

Hoe werkt het?

De opleiding kun je bij SVOZ flexibel en in je eigen tempo volgen. Dit faciliteren we door je persoonlijk te begeleiden via een individuele studiecoach en een praktijkopleider vanuit het leerbedrijf.

Gedurende iedere periode ga je aan de slag met verschillende werkvormen in de leeromgeving. Denk hierbij aan het lezen van theorie, het maken van oefenvragen, het doornemen van online lessen en het maken van praktijkvragen. Je sluit de periode af met het maken van de praktijkafsluiting. Hierdoor is jouw groei die je hebt gemaakt goed zichtbaar.

Voor wie?

De opleiding tot doktersassistent mbo-4 is geschikt voor mensen die willen starten met hun carrière als doktersassistent, bijvoorbeeld bij een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, huisartsenpost of polikliniek. Alle benodigde basisvaardigheden en kennis om aan de slag te gaan als doktersassistent komen aan bod. Tevens is deze opleiding geschikt voor mensen die al werkzaam zijn als doktersassistent, maar die nog geen diploma hebben behaald en hun kennis en vaardigheden op de werkvloer willen verbeteren.
Werk je nog niet als doktersassistent dan dien je wel een erkend leerwerkplek te hebben waar je minimaal 16 uur per week kunt meedraaien in de praktijk om de studie te kunnen volgen.

Bij SVOZ volg je de opleiding grotendeels in de praktijk. Je volgt de theorie in je eigen tijd via een online leeromgeving en past de opgedane kennis direct toe in de praktijk.  (80% online – 20% fysiek)

Duur:

 • 8 lesdagen (fysiek)

Kosten

€ 4.250,-. Voor particulieren is betaling in termijnen mogelijk. Hierbij wordt een opslag van rond de 4% over de totaalprijs gehanteerd: 1e termijn van € 2.210,- vooraf te voldoen, hierna volgen 3 termijnen van € 736,70.

Duur:
18 maanden (flexibel)
Lesdagen:
8
Investering:
€ 4250

* Kosten worden meestal volledig via de werkgever vergoed.
Direct inschrijven

Deze opleiding Incompany?

Alle opleidingen, trainingen en maatwerktrajecten zijn ook op locatie te verzorgen. Neem contact op met Yvette voor meer informatie of een vrijblijvende offerte

Yvette Dettingmeijer
0636249606
Yvette.dettingmeijer@svoz.nl

Opleidingen die je misschien interessant vindt