Rollenspellen tijdens zorgopleidingen zijn ontzettend belangrijk

Angelique Piovillico is al ruim 4 jaar werkzaam bij SVOZ als actrice. In een aantal opleidingen van SVOZ wordt gebruikgemaakt van rollenspellen om te leren hoe je in bepaalde situaties kunt handelen. Angelique: “een rollenspel is een interactie binnen een groep over een situatie waarmee je in je werk of in je dagelijkse leven te maken kunt krijgen. De simulatie van deze momenten maakt duidelijk welke problemen je in deze situatie tegen kunt komen. Door een rollenspel te spelen moet je echt nadenken over de nagespeelde situatie.”

Hoe ging dat toen je net begon bij SVOZ?

“Toen ik net voor SVOZ begon had ik nog nooit van een EVV-er, somatische afdeling of MDO gehoord. Dus ik ben er echt ingegroeid en me erin gaan verdiepen. Natuurlijk zijn er nog steeds dingen die ik niet weet, want ik ben inderdaad nooit een EVV-er geweest of dementerend. Ter voorbereiding ben ik wel naar een verpleegtehuis bij mij in de buurt geweest, om te kijken hoe het eraan toegaat.
Bij iedereen heb je aan het begin van de cursus eigenlijk een weerstand, vaak eng, niet zo populair. Maar tegelijkertijd zijn ze wel nuttig. Je ziet het aan hun houding aan het begin van de les: achteruit gezakt zitten, armen over elkaar. En ook al moet je even voorbij je comfortzone, het voelt ook nooit realistisch. Je zit niet met een patiënt of bewoner in zijn of haar kamer en je hebt niet te maken met een dementerende oude  vrouw. Maar je kunt het wel zodanig neerzetten dat mensen het wel herkennen en dat gedrag hier vertonen in de groep. En dat gedrag kun je belichten: en dan kun je zeggen: oké in de praktijk zal je het wellicht anders doen, maar je merkt nu wel dat je heel snel in de aanvallende rol gaat zitten of dat je heel makkelijk over jezelf heen laat lopen en let erop dat je je stemvolume verhoogt, let erop dat je stellende zinnen gebruikt in plaats van vragende zinnen. En zoek oogcontact, allemaal kleine tips en tricks die ze kunnen toepassen.”

 Angelique Piovillico: “Behandel een ander zoals een ander behandeld wil worden”

Wat doe je naast dit werk?

“Ook voor andere organisaties doe ik rollenspellen bijvoorbeeld voor assessments. Ik noem het eigenlijk inspirerend acteren, dus het is niet alleen maar het spelen van een rol, maar ook het terugkoppelen op een luchtige manier in een herkenbare situatie met een vleugje humor. Maar wel de serieuze inhoud pakken. Bij SVOZ gebruik ik dan bijvoorbeeld serieuze onderwerpen: een geëmotioneerde dochter die wordt medegedeeld dat haar moeder wordt overgeplaatst naar een gesloten afdeling.  Ik geef jullie eigenlijk een kijkje in het hoofd van een persoon. Bij SVOZ is dat bijvoorbeeld een kijkje in het hoofd van de dochter die ik net noemde. Het is belangrijk om inzicht te geven in hoe een ander behandeld wil worden. Want ik zeg altijd: “Behandel een ander zoals een ander behandeld wil worden.”

Ik houd er bijvoorbeeld van om met heel veel knuffels, liefde en gezelligheid behandeld te worden. Er zijn ook mensen die vinden dat helemaal niet en die willen een zakelijke afhandeling. Hoe kun jij daarin mee gaan of hoe kun jij daarin een rol spelen? Zonder je eigen grenzen over te gaan.

Door gewoonweg terug te koppelen hoe deelnemers doen en hoe zij zichzelf neerzetten. Ik houd ze een spiegel voor met een positieve lading, dus focussen op dat wat mooi is en niet alleen maar op wat niet zo mooi is. Dit moet je veranderen en dan wordt je beter, nee dat werkt niet.”

Wat vind je het leukst aan je werk bij SVOZ?

“Dat ik echt mensen kan helpen. Ze gaan naar huis met nieuwe inzichten en kunnen vaak de volgende dag al enkele tips gebruiken in hun dagelijkse werkzaamheden. Maar ik geef de deelnemers ook mee dat je nooit in een keer kunt veranderen. Je hebt tijd nodig om de situatie te herkennen en om uiteindelijk datgene wat je hebt geleerd toe te passen in de praktijk.”