Hoe SVOZ mensen opleidt voor banen in de zorg

 | SVOZ

Van uitkering naar een baan in de zorg

SVOZ biedt werkzoekenden en mensen die een uitkering ontvangen perspectief op een baan in de zorg. Dit voorbeeld laat zien dat SVOZ opleidingen, samen met werkgevers in de zorg, uitzendorganisaties, detacheringsorganisaties, gemeenten en UWV een bijdrage levert aan het oplossen van de personeelstekorten in de zorg.
Het MBO-College van SVOZ biedt verschillende versnelde én verkorte erkende mbo-opleidingen aan. Het gaat om de mbo-opleiding Helpende Zorg & Welzijn voor werkenden en werkzoekenden en de mbo-opleidingen Verzorgende – IG en Verpleegkundige voor werkenden. SVOZ biedt het onderwijs klassikaal aan, ondersteund door e-learning.

Een groot project op niveau 2 heeft SVOZ geïnitieerd samen met Axioncontinu, een grote zorgaanbieder in Utrecht en omgeving. Voor zorgaanbieders die zelf geen deelnemers meer kunnen vinden, werkt SVOZ intensief samen met Daan, een detacheerder in de zorg. Samen met Daan biedt SVOZ de opleiding tot mbo Verpleegkundige aan. De deelnemers worden als leerling-verpleegkundige gedetacheerd in de zorg.

Wie worden er opgeleid?

SVOZ leidt werkzoekenden op. Met de jarenlange ervaring in het volwassenenonderwijs weet SVOZ dat weer naar school gaan niet altijd meevalt. Om die reden zijn de opleidingen versneld én verkort te volgen. Daarbij besteedt SVOZ tijdens de opleiding veel aandacht aan het (opnieuw) verkrijgen van studie- en werknemersvaardigheden.

Wat is het resultaat?

De deelnemers zijn werkzoekend. De opleiding van SVOZ geeft hen weer perspectief op werk. Ze kunnen direct in depraktijk aan de slag met datgene wat zij geleerd hebben.
Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het oplossen van de tekorten in de zorg. Bovendien krijgen de deelnemers na het afronden van hun opleiding een wettelijk erkend diploma. Waarmee zij niet alleen bij deze maar ook bij andere werkgevers aan de slag kunnen. Uiteraard hebben de deelnemers een grotere en goede kans op een baan, een inkomen en kunnen zij zichzelf beter redden.

‘Blij dat ik weer aan het werk ben!’

 | SVOZ

Een van de deelnemers aan de opleiding Helpende Zorg & Welzijn; “Dankzij de opleiding en hulp van docenten en praktijkopleiders kon ik snel aan het werk. Wat heb ik veel geleerd op mijn werk. De docent stond vlakbij mij en keek mee. Ik vond het fijn om van haar handige tips te krijgen. Ik ben blij dat ik nu weer aan het werk ben!”

Met wie werkt SVOZ samen?

SVOZ ontwikkelt in samenwerking met werkgevers, reïntegratiebedrijven en het UWV Werkbedrijf op regionaal én landelijk niveau opleidingstrajecten voor herintreders en werkzoekenden. De trajecten zijn overheidserkend en zoveel mogelijk afgestemd op de specifieke behoefte van zowel de deelnemers als de werkgever.

Bron: de publicatie van het NRTO – SVOZ – Volop kansen in de zorg