Blog: een ontmoeting met de ‘Duitse Staatssecretaris voor Volksgezondheid’

Zomerfeest 2019

 | SVOZ

‘…het leek net een echte Duitse Staatssecretaris van Volksgezondheid, totdat…’

20 juni.. SVOZ viert een feestje want het gaat goed met het opleiden van werkers in de zorg! De afgelopen weken hebben we oud-gediplomeerden uitgenodigd om samen met ons in Stairway (het cafe van Henk Westbroek in hartje Utrecht) een leuke middag te hebben.

Er waren hapjes, drankjes, veel gezellige mensen en een verrassing in een aantreden van de Duitse Staatssecretaris voor Volksgezondheid, Herr Professor Dr. Manfred Becker. We waren benieuwd naar zijn verhaal!

Om 15.00 kwamen de eerste genodigden, drankjes werden geschonken, herinneringen over de opleiding werden opgehaald. Ik sprak zo een vrouw die een Verzorgende IG opleiding tot haar grote tevredenheid bij SVOZ had gevolgd en met goed resultaat had afgerond. Ze was helemaal uit Nijmegen gekomen en ze was niet de enige die van ver kwam. Uit alle windstreken van het land hoorde ik verhalen van mensen en de diverse opleidingen die ze gevolgd hadden. Helpenden, Verzorgenden IG, EVV’ers, GVP’ers, GRZ’ers, Verpleegkundigen, etc. Al gauw werd het een gezellig geroezemoes van mensen, muziek en klinkende glazen.

 | SVOZ

Om 16.00 was het zover dat Herr Professor Dr. Becker werd aangekondigd en hij stak direct van wal, in het Duits, voor een Nederlands publiek met een verhaal over palliatieve zorg.

‘Herr Becker, wir haben doch verabredet dass Sie Niederländisch reden wurden’, riep ik vanaf de zijkant. Daarop verontschuldigde hij zich en schakelde over op het Nederlands.

Zijn speech veranderende echter ook van inhoud. In plaats van een serieus verhaal over palliatieve zorg, deelde hij zijn frustratie over het gebrek aan ‘Humor’ in zijn geboorteland. Waar zouden we zijn zonder humor? In Duitsland, was het antwoord! Dat was het begin van een knotsgek verhaal dat Pieter de Rijk (die in de huid van Prof. Becker was gekropen) vervolgens vertelde. Na afloop een daverend applaus.

Petra Holtermann winnaar beste idee voor een opleiding in de zorg

 | SVOZ

Voor afsluiting van ons feestje, werd ook de winnaar van het beste idee voor een aanpassing van, of nieuwe opleiding in de zorg bekendgemaakt.

Er waren veel inzendingen binnengekomen, toch sprong het idee van Petra Holtermann eruit. Haar idee was het meest praktisch en sloot het beste aan bij een belangrijke trend in de markt voor zorgopleidingen. Haar idee houden we nog even geheim, maar we komen er op terug.

Paul Schoone, directeur SVOZ, reikt Petra hier haar Rituals Beautypakket uit.